trainingschema lange afstanden wandelen

Trainen voor het wandelen van lange afstanden

wandelschema zo wandel je een vierdaagse

Droom je ervan om deel te nemen aan een wandeltocht van één of meerdere dagen? Zorg dan voor een goede voorbereiding! Want het wandelen van lange afstanden is heerlijk, maar doe je echt niet zomaar. In deze blog geef ik je tips voor de beste training.

 

Waarom trainen voor lange afstanden essentieel is

Als Wandeltrainer van de Koninklijke Wandelbond Nederland weet ik als geen ander hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Zelf heb ik meerdere keren de Wandel4Daagse Apeldoorn uitgelopen, een paar keer de Kennedymars van 80 kilometer en de Dutch Mountain Trail gelopen. Om deze lange afstanden zonder problemen te kunnen wandelen, heb ik heel wat wandelkilometers gemaakt om goed voorbereid aan de start te staan.

 

En dat is nodig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wandelaars die zich goed voorbereiden en regelmatig hun wandelschoenen aantrekken, veel minder kans hebben om uit te vallen. 

 

Dat merk ik ook aan mijn cursisten. Vorig jaar heb ik een aantal sportieve Intersport ondernemers mogen trainen. Naast mijn centrale training voor de techniek gingen ze ook zelfstandig aan de slag. Ook toen bleek dat wie veel traint, meer kans heeft om de warme Vierdaagse van Nijmegen uit te lopen.

 

Zorg dus dat je het trainen serieus aanpakt, ook als je al best ervaren bent. Zo ben je verzekerd van een aangenaam en plezierig eindresultaat!

  


Afstand opbouwen voor een lange wandeltocht

Regelmaat is belangrijk bij het opbouwen van de afstand die je wilt wandelen. Ik raad je aan om twee tot drie keer per week te wandelen. Gun je lichaam de tijd om aan de belasting te wennen.

 

Zo bouw je de afstand op:

Regelmaat is belangrijk bij het opbouwen van de afstand die je wilt wandelen. Ik raad je aan om twee tot drie keer per week te wandelen en om je lange afstand geleidelijk op te bouwen. Gun je lichaam de tijd om aan de belasting te wennen.

 

Zo bouw je de afstand op:

  • Start rustig: Begin met een relatief korte wandeling van 5 tot 7,5 kilometer.
  • Herhaal: Wandel deze afstand een paar keer en ervaar hoe je lichaam erop reageert.
  • Verleng de afstand: Gaat het gemakkelijk? Kies dan voor een iets langere afstand, bijvoorbeeld 10 tot 15 kilometer.
  • Bouw geleidelijk op: Verleng de afstand geleidelijk tot je de gewenste wandelafstand bereikt hebt.

Trainingsschema voor lange afstanden

voor welke afstand ga je trainen

Met een trainingsschema bouw je je conditie op een verantwoorde manier op. Zo went je lichaam aan de inspanning. Ik geef je hier een voorbeeldschema voor het trainen voor een 4 daagse van 20 kilometer.

Afhankelijk hoeveel tijd je kunt vrijmaken, kan je twee tot drie keer in de week gaan wandelen.

1e week 3 km en 5 km 

2e week 3 km en 5 km

3e week 4 km en 6 km

4e week 3 km en 10 km

5e week 5 km en 12 km

6e week 3 km en 12 km

7e week 5 km en 15 km

8e week 3 km en 10 km

9e week 2x 10 km (weekend)

10e week 4 km en 6 km

11e week 2 x 15 km

Overige trainingtips voor lange afstanden

Naast het opbouwen van je lange afstand, geef ik je hier nog wat aanvullende trainingtips voor het wandelen van een lange afstand:

 

Start altijd rustig – Begin een wandeltraining altijfd rustig. Dat voorkomt dat je te snel achter de feiten aanloopt en je je lichaam te veel belast. 

 

Train ook je voeten en enkels – Sterke voeten maken het wandelen makkelijker en stabieler. Door balans- voetoefening te doen wandel je stabieler.

 

Train je core – Niet alleen je wandelgestel moet je trainen, je hele lichaam moet in balans zijn. Vergeet daarom ook niet je core te trainen, door regelmatig “te planken”.

 

Wandel soms wat sneller – Wandel af en toe ook een paar minuten sneller dan je gewend bent. Daarmee train je ook je hart- en longspieren en zal je wandelsnelheid ook iets sneller gaan worden.

 

Kies juiste terrein – Het maakt namelijk nogal uit of je de Vierdaagse in de heuvels van Nijmegen of Limburg loopt of over het asfalt in Apeldoorn. Kies in je training ongeveer hetzelfde terrein als de wedstrijd die je gaat lopen.

 

Zorg voor variatie – Het is wel verstandig om voort variatie te zorgen in je routes. Niet alleen werkt afwisseling van omgeving motiverend, het zorgt ook voor afwisseling in je traininsregime. 

 

Plan je route – Gebruik een wandelapp of kaart om je route te plannen en te volgen. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je verrassingen.

 

Loop blootsvoets – Wil je blaarvorming voorkomen, dan is het aan te raden om regelmatig op blote voeten te lopen. Sommige wandelaars doen het zelfs altijd. Doordat je zonder schoenen loopt, wordt je huid wat sterker.

 

Doe aan Chiwalking – Ken je Chiwalking al? Dat is een wandeltechniek die ervoor zorgt dat je veel makkelijker lange afstanden aan kunt. Hier lees je meer over deze effectieve wandeltechniek.

 

Wandel met anderen – Voor de motivatie is het leuk om met een trainingsmaatje og een groep te lopen. Maar let wel op: het is belangrijk om wel altijd in je eigen tempo te lopen. Kies dus wel een buddy/groep die bij jouw wandelsnelheid past.

 

Eet voldoende – Eet regelmatig om je energieniveau op peil te houden. Door voldoende brandstof (vetten en koolhydraten) binnen te krijgen, voorkom je dat je de "man met de hamer" tegenkomt en uitvalt. 

 

Drink ook voldoende - Neem ook voldoende water mee en drink regelmatig, ook als je geen dorst hebt. Water zorgt namelijk ook voor het herstel van je spieren.

 

Luister naar je lichaam – Neem rust wanneer je het nodig hebt. Forceer niets en overbelast jezelf niet.

 

Geniet! – We zouden het bijna vergeten, maar vergeet niet ook gewoon te genieten. Uiteindelijk wandelen we voor ons plezier. Geniet van de omgeving, de rust in je hoofd en hopelijk het heerlijke weer.

 


Klaar voor de start? Jouw wandelvoorbereiding naar een hoger niveau!

Wandeltrainer Evert helpt je graag met een persoonlijke schema

Na het lezen van deze blog ben jij er helemaal klaar voor! Je hebt nu de nodige kennis opgedaan om je optimaal voor te bereiden op jouw wandeltocht, of het nu de Kennedymars van 80 kilometer is of de uitdagende Dodemansloop van 100 kilometer binnen 24 uur of de bekende Nijmeegse Vierdaagse.

 

Meer informatie en ondersteuning

Natuurlijk is er nog veel meer informatie beschikbaar. Neem gerust contact met mij op voor al je vragen. Ik ben er om je te helpen!

 

Presentatie met wandeltraining voor verenigingen

Wil je jouw vereniging optimaal voorbereiden op een mooie uitdaging? Ik bied presentaties met een korte wandeltraining aan, zodat jullie samen goed voorbereid aan de start verschijnen. Neem contact op voor de mogelijkheden!

 

Fijne wandelkilometers!

Ik wens je heel veel plezier en succes met al je wandeltochten!

Met energieke groet,

 

Evert Aldewereld